hoofding 2

Krolse kater

Krolse kater

Bij het in huis halen van een poes zal de kweker u ook het geslacht meedelen. Bij twijfel zal een dierenarts u zeker kunnen helpen.

Het gedrag van de kater

Een kater is geslachtsrijp tussen zeven en twaalf maanden. Wanneer hij aangetrokken wordt door vrouwtjes in de buurt zal uw krolse kater seksueel actief worden. Hij verspreidt een sterk ruikende urinegeur om de aandacht van vrouwtjes te trekken. We noemen dit sproeien. Hij kan gaan rondzwerven op zoek naar krolse vrouwtjes.

krolse kater

Schrik dus niet als uw krolse kater enkele dagen op liefdespad is. Uw krolse kater kan het gedrag van de poes beantwoorden met een schreeuwerig geluid. Dit wordt sterker wanneer er rivalen in de buurt zijn. Uw krolse kater zal op deze manier zijn mannetje staan. De kater van mijn goede vriendin Sophie ging zelfs frequent vechten met de kater van de overburen terwijl ze normaal goede vriendjes waren. Hormonen, ken je het? 😉

Wat met castratie?

Castratie heeft meer voordelen dan nadelen. Een gecastreerde kater wordt rustiger en heeft niet meer de behoefte te rondzwerven wat de kans op ongevallen langs de weg kleiner maakt. Hij wordt huiselijker. Het sproeien stopt onmiddellijk. Gedaan met vieze geurtjes.

Een krolse kater kan poezen ongewenst zwanger maken, dus ook dit wordt voorkomen. Een castratie gebeurt bij een dierenarts en is geen ingewikkelde ingreep.